به گزارش همشهریآنلاین به نقل از تسنیم، عطر گلمحمدی این روزها فضای کوچه و خیابانهای کاشان را عطرآگین کرده و شادی و طراوت را برای هر مرد و زن و پیر و جوانی بهارمغان آورده است؛ بوی خوشی که رهآورد ماهها تلاش و کوشش کشاورزان و گلکاران منطقه کاشان بزرگ است.
امسال اما با شیوع ویروس کرونا بسیاری از برنامهها بهویژه جشنواره گل و گلاب کاشان و بسیاری از برنامهها که برای عطرآگین کردن فضا از گلاب ناب محمدی استفاده میشد، تعطیل شد؛ تعطیلی مساجد و بهتبع آن عدم اجرای هفته غبارروبی مساجد قبل از ماه مبارک رمضان نیز سبب شد تا تقاضا برای خرید این کالای ناب کاهش پیدا کند.
- آشنایی با آیین گلابگیری - کاشان
- گل کاشان از پژمردگی تا رونق | وقتی گلاب طعم غیربومی میگیرد
- گلاب اصفهان، آنسوی مرزها
گُلکاران و تولیدکنندگان گلاب و عرقیجات گیاهی در منطقه کاشان نخستین افرادی بودند که به صورت مستقیم متضرر شدند و تولید و عدم تقاضای برای خرید و از طرف دیگر عدم وجود شرایط ویژه صادرات سبب شده تا انبارهای آنان از گلاب و عرقجات گیاهی پُر شود.
محمود تولایی ضمن اشاره به دغدغه اتاق بازرگانی کاشان مبنی بر کاهش خسارات فعالان حوزه گلاب و عرقیجات گیاهی کاشان ناشی از شیوع ویروس کرونا اظهار کرد: پایه اقتصاد این منطقه بیشتر بر محورهای تولید گلاب و فرش ماشینی است که هر دو در جریان شیوع بیماری ناشی از ویروس کرونا آسیب جدی دیدند و نیازمند کمک دولت هستند.
وی افزود: با توجه به زیانهایی که به این دو صنعت وارد شده است، میتوان آنها را در ردیف یکم تا دهم مشاغل آسیب دیده از شیوع کرونا فهرست کرد با این تفاوت که علائم زیان آنها کمکم دیده خواهد شد زیرا مانند واحد صنفی نبوده بلکه واحدهای تولیدی بزرگ هستند.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی شهرستان کاشان ضمن اشاره به تاثیر بسزای فعالان حوزه گلاب و عرقیجات کاشان در منطقه و جهان ابراز کرد: صنعت نساجی، فرش ماشینی و گلاب و عرقیات گیاهی در این منطقه نه تنها نیاز داخل کشور را تامین میکند بلکه صادرکنندگان بزرگ و مطرح این صنایع در کشور و جهان هستیم.
وی تاکید کرد: دولت باید در این زمینه تمهیدات لازم را بیندیشد، دولت باید ضمن کمک به واحدهای تولید گلاب و عرقیجات گیاهی در منطقه کاشان برای جبران خسارت ناشی از شیوع کرونا، از دریافت مالیات و بیمه نیز صرفنظر کند و تسهیلات ویژهای در این زمینه در نظر بگیرد.
مهدی شیرزادی نیز ضمن اشاره به دغدغه گلکاران در حوزه قیمت خرید گل از آنان اظهار کرد: جلساتی بدین منظور برگزار شده است و مذاکراتی نیز انجام شده و ارقامی نیز پیشنهاد شده که موجب نگرانی گلابگیران شده است.
وی افزود: بخش زیادی از گلابی که از سال قبل باید فروش میرفت به دلیل شیوع ویروس کرونا در انبارها باقی مانده است، به دلیل بارش باران و نزولات آسمانی مناسب در زمستان سال گذشته و بارندگیهای خوب بهاری میزان تولید گل محمدی نیز ۲۰ درصد افزایش داشته است.
دبیر کمیسیونهای تخصصی اتاق بازرگانی کاشان ضمن اشاره به عدم صادرات گلاب و عرقیجات با توجه به شیوع ویروس کرونا ابراز کرد: تمامی این شرایط باعث شده است تا امسال کِشِش افزایش قیمت گل محمدی وجود نداشته باشد و این مهم دغدغه گلابگیران است در حالی که هزینههای گلکاران افزایش پیدا کرده است و طبیعتا حق دارند تا قیمت گل افزایش داشته باشد.
وی گفت: خرید گل از گلکاران کاشانی با قیمت بالاتر نسبت به سایر نقاط کشور موجب افزایش قیمت گلاب کاشان میشود، این موضوع میتواند خرید این محصول اصیل ایرانی را تحت تاثیر قرار دهد و بر همین اساس قیمت محصولات در کاشان نسبت به سایر نقاط کشور بالاتر میرود.
شیرزادی ضمن اشاره به تشکیل جلسات با فعالان حوزه گل و گلاب منطقه کاشان تصریح کرد: مقرر شد تا قیمت گل توافقی باشد تا از تبعات آتی آن جلوگیری به عمل آورده شود چراکه شیوع ویروس کرونا صنعت گل و گلاب کاشان را تحت تاثیر قرار داده است و فعالان این حوزه متحمل ضرر و زیانهای قابل توجهی شدند.
منصور صباغیان نیز اظهار کرد: محصولات گل محمدی به صورت عمده در منطقه کاشان تولید میشود، مصارف گلاب بیشتر در محصولاتی نظیر شیرینیجات، بستنی و سایر محصولات است و ۲۰ درصد از تولیدات نیز در زمان تولید به فروش میرسد که این موضوع در سال جاری به دلیل شیوع ویروس کرونا عمل به صفر رسید.
وی ضمن اشاره به عدم ورود گردشگر به منطقه کاشان با شیوع ویروس کرونا افزود: با توجه به شیوع ویروس کرونا و عدم حضور شهروندان در آرامستانها، عدم استقبال از محصولات گلاب در صنوف قنادان و تولید فرآوردههای لبنی به ویژه بستنی و عدم توانایی در صادرات شاهد رکود قابل توجه در این صنعت هستیم.
این تولیدکننده گلاب و عرقیجات گیاهی کاشانی ابراز کرد: بخش عمدهای از گلاب سال گذشته با شیوع ویروس کرونا بر روی دستان تولیدکننده مانده است، با توجه به حجم بالای گل و عدم سرمازدگی گل محمدی لازم است مسئولان برای این صنعت تدابیر لازم اتخاذ کنند تا نه تولیدکنندگان گلاب و نه گلکاران ضرر کنند.
رضا نوابی نیز اظهار کرد: عمدهفروش گلاب محمدی در فصل گردشگری و گل و گلاب است، ۴۰ درصد از گلاب تولید شده با ورود گردشگران به فروش میرفت اما با شیوع ویروس کرونا این میزان تولید در انبارها باقی ماند.
وی ضمن اشاره به عدم تامین مواد اولیه نظیر بطری برای بستهبندی گلاب و عرقیجات افزود: این موضوع باعث شد تا بازار رمضانیه از دست تولیدکنندگان برود و ۲۵ درصد از تولیدکنندگان نیز که از این طریق به فروش میرفت، روی دست تولیدکنندگان ماند.
رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان گلاب و عرقیجات کاشان ضمن اشاره به تعطیلی صنوف قنادان و تولیدکنندگان فراوردههای لبنی به ویژه بستنی ابراز کرد: با تعطیلی مساجد و اماکن مذهبی نیز باعث شده تا بخش قابل توجهی از گلاب تولید شده به فروش نرود.
وی گفت: پیشبینی میشود ۳۵ تا ۴۰ درصد از گلاب تولیدی سال گذشته تولیدکنندگان گلاب در انبارها موجود باشد، موضوع صادرات نیز به دلیل شیوع ویروس کرونا تحت تاثیر قرار گرفته و بر همین اساس ۵۰ درصد موجودی انبارها نیز فروش نرفته است.
نوابی ضمن اشاره به افزایش ۱.۵ برابری تولید گل توسط گلکاران تصریح کرد: لازم است دولت هماهنگی و همکاری با تولیدکنندگان گلاب داشته باشد و با تخصیص تسهیلات کمبهره مواد اولیه را خرید و گل را از گلکاران بخرند و رونق در این صنعت همچنان وجود داشته باشد.
سید تقی حجازی نیز ضمن اشاره به موجودی گلاب تولیدکنندگان از سال گذشته اظهار کرد: با شیوع ویروس کرونا خرید گل تحتالشعاع قرار گرفته است و گل را با قیمت کمتری خریداری میکنند که این موضع به ضرر گلکاران است.
وی ضمن انتقاد از تحت کشت قرار گرفتن مقادیر زیادی از زمینهای زراعی منطقه کاشان به گل محمدی افزود: لازم است دولت برای رونق بخشی هرچه بیشتر تلاش کنند و با موارد صنعت گل و گلاب با لطف بیشتری برخورد کنند و با تخصیص اعتبارات گل را از گلکار خریداری کنند.
نظر شما